Pazartesi, Aralık 23

Gürcistan Parlamentosu, tartışmalı ‘Yabancı Etkinin Şeffaflığı’ yasa tasarısını onayladı

Tartışmaların gölgesinde gerçekleşen oylamada, 150 sandalyeli Gürcistan Parlamentosu’nda hazır bulunan 116 milletvekilinin 84’ü yasa lehine, 30’u ise aleyhte oy kullandı.

REKLAM

Gürcistan Parlamentosu, ülkede haftalardır on binlerce kişinin katılımıyla protestolara yol açan “dış nüfuzun şeffaflığı” adlı tartışmalı yasa tasarısını onayladı.

Böylece Meclis, muhaliflerin “Rus hukuku” olarak nitelendirdiği tasarının üçüncü ve son okumasını gerçekleştirerek yasalaşma yolundaki büyük bir engeli aşmış oldu.

Bu aşamadan sonra tasarı imza için Başkan Salome Zourabichvili’ye gidecek.

Ancak tasarıyı “Rus yasası” olarak nitelendiren Zurabishvili, daha önce masasına ulaşması halinde tasarıyı veto edeceğini söylemişti.

Ancak Zourabichvili’nin vetosu, iktidar partisinin ve onu destekleyen partilerin çoğunlukta olduğu Parlamento’da yapılacak yeni bir oylamayla geçersiz kılınabilir.

Çünkü hükümet, Zurabişvili’nin yasayı veto etmesini aşmak için Parlamento’da mutlak çoğunluğa sahip.

Gün içerisinde tasarının Meclis’te görüşülmesi sırasında milletvekilleri arasında sert tartışmalar ve kavgalar yaşandı. Zaman zaman arbedeler yaşandı.

Tasarı üzerinde yapılan tartışmalar sırasında polis parlamentonun önünde etten bir duvar ördü.

Bir grup insan dışarıda toplanarak protesto amacıyla Gürcistan ve Avrupa Birliği bayraklarını salladı.

Öfkeli kalabalık, iktidar partisi milletvekillerini “Rus” ve “köle” olarak adlandıran sloganlar attı.

Polis, göstericilere tazyikli su ve göz yaşartıcı gazla müdahale etti.

Ancak tartışmaların gölgesinde gerçekleşen oylamada 150 sandalyeli Meclis’te hazır bulunan 116 milletvekilinin 84’ü yasa lehine, 30’u aleyhte oy kullandı.

Başkan Zourabichvili’nin tasarıyı veto etmek veya onaylamak için 14 günü var.

Gürcistan Parlamentosu’nda ilk oylama 17 Nisan’da, ikinci oylama ise 1 Mayıs’ta kabul edilen tasarının üçüncü ve son okuması bugün yapıldı. Gürcistan Anayasasına göre bir yasa tasarısının yasalaşması için Parlamento tarafından üç kez onaylanması gerekiyor. Parlamento, söz konusu tasarıya ilişkin son oylamayı onaylamak için bugün toplandı ve beklendiği gibi ezici bir çoğunlukla lehte oy kullandı.

“Yabancı bir gücün çıkarlarını gözeten bir örgüt”

Hükümetin bu yıl Meclis’e yeniden sunduğu tasarı, Gürcistan’da kurulu ve fonlarının %20’sinden fazlasını yurt dışından alan kuruluşların “yabancı bir gücün çıkarlarını gözeten kuruluş” (yabancı etki ajanı) olarak kaydolmaları gerektiğini aksi takdirde riske girmelerini öngörüyor para cezaları. Tasarıya göre bu kuruluşların kayıt süreçleri Gürcistan Adalet Bakanlığı tarafından kontrol edilecek.

Tasarı, Güney Kafkasya ülkesinin Avrupa ile bütünleşme yoluna mı gireceği yoksa Rusya’ya doğru bir adım atarak eksen kaymasına mı yol açacağı sorularını gündeme getiriyor.

Uzmanlar, söz konusu tasarının yasalaşması durumunda bunun demokratik özgürlüklere ve ülkenin Avrupa Birliği’ne katılım hedefine yönelik bir tehdit oluşturacağı değerlendirmesinde bulunuyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

romabet güncel giriş betgar güncel giriş
ekrem abi sitesi gaziantep escort