Ukrayna ordusunun hedef aldığı Rus denizaltısı “Rostov on Don”, seyir füzeleri fırlatabilecek donanıma sahipti.
Ukrayna ordusundan cumartesi günü yapılan açıklamada, Rusya’nın kontrolündeki Sevastopol kentinde bir denizaltının vurulduğu söylendi.
Milli Savunma Bakanlığı’nın X sosyal medya platformunda yayınlanan açıklamada, “Bir Rus denizaltısının Karadeniz’in dibine battığı” belirtildi.
Kalibr seyir füzelerini fırlatabilecek denizaltının Eylül 2023’te vurulduğu ve daha sonra onarıldığı düşünülüyordu.
Ukrayna ordusunun tahminlerine göre B-237 Rostov-on-Don model saldırı denizaltısı olması gereken hedefin değeri en az 300 milyon doları buluyor.
Ukrayna’nın, Sevastopol’a yönelik bu saldırıya ek olarak, güney Rusya’daki bir havaalanını ve Belgorod, Kursk ve Rostov’daki petrol depolarını da vurduğu bildirildi.
Yerel basında, Ukrayna ordusunun Rostov’da füze ve diğer patlayıcıların bulunduğu bir mühimmat deposunu da hedef aldığı bildirildi.
Ukrayna Cumhurbaşkanı Volodimir Zelenskiy saldırılardan dolayı orduya övgüde bulunurken Rusya, Ukrayna’nın operasyonlarına ilişkin herhangi bir açıklama yapmadı.
Rusya-Ukrayna savaşı
Minsk Anlaşmaları, Ukrayna’nın Rusya yanlısı ayrılıkçı Donbas ve Luhansk bölgeleri ile Kiev yönetimi arasında devam eden çatışmaya son vermek amacıyla 2014 yılında imzalanmıştı.
Anlaşmalar arasında bölgede ateşkes ve esir değişiminin yanı sıra Ukrayna’nın Donbass bölgesine özel statü verecek bir anayasa değişikliği de yer alıyordu.
Öte yandan Rusya yanlısı ayrılıkçıların Rusya-Ukrayna sınırından silah çekmesi gerekiyordu ancak iki tarafın birbirini ateşkesi ihlal etmekle suçlaması nedeniyle anlaşmaların uygulanması sekteye uğradı.
Putin, Şubat 2022’de yaptığı açıklamada “Minsk anlaşmalarının artık mevcut olmadığını” söyledi.
Bu açıklamadan bir ay sonra, Türk hükümetinin diplomatik girişimlerinin ardından Rusya ve Ukrayna, İstanbul’da bir dizi barış görüşmesi gerçekleştirdi ve hatta gelecekteki barış anlaşmasının taslağı üzerinde anlaşmaya vardı. Ancak Kiev yönetimi daha sonra tutumunu değiştirerek görüşmelerden çekildi.
Aynı yılın Ekim ayında Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Putin’in cumhurbaşkanı olduğu sürece Rusya ile her türlü barış görüşmesini yasaklayan bir kararname imzaladı.
Rusya, Ukrayna’nın Karadeniz kıyısındaki Kırım yarımadasını ilk kez 2014 yılında işgal etmişti.
Kırım’ın işgalinden kısa bir süre sonra, etnik Rus nüfusun ağırlıklı olduğu Donbass’taki Luhansk ve Donetsk oblastları, Rusya’nın desteğiyle Ukrayna yönetimine savaş ilan etti ve tanınmayan iki cumhuriyet kurdu. Daha sonra Rusya, Ukrayna’yı işgalinin bir parçası olarak bu iki cumhuriyeti ilhak etti.
Şubat 2022’de Rusya, Ukrayna’nın “Nazilerden kurtarılması gerektiğini” öne sürerek ülkeye geniş çaplı bir işgal başlattı ve özellikle doğu Ukrayna’da çatışmalar hala devam ediyor.