Pazar, Aralık 22

Zelenskiy, ikinci barış zirvesi için aralarında Türkiye’nin de bulunduğu 4 ülkeyle görüşmelerin devam ettiğini söyledi.

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşı sona erdiren ilk barış zirvesi, 15 ve 16 Haziran 2024 tarihlerinde İsviçre’nin ev sahipliğinde gerçekleşti.

REKLAM

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, Rusya-Ukrayna savaşının sona erdirilmesine yönelik yol haritasının belirlenmesi amacıyla düzenlenecek ikinci barış zirvesi için Türkiye, İsviçre, Katar ve Suudi Arabistan ile görüşmelerin devam ettiğini duyurdu.

Reuters haber ajansı, Hintli gazetecilerle bir araya gelen Zelenskiy’in, Hindistan’ın ikinci barış zirvesine ev sahipliği yapmasına destek vereceğini söylediğini bildirdi.

Ancak Zelenskiy, İsviçre’de düzenlenen ilk zirvenin “son bildirgesini imzalamayan bir ülkede ikinci zirvenin yapılamayacağını” vurguladı.

Hindistan Başbakanı Modi’nin Kiev ziyareti

23 Ağustos’ta Ukrayna’ya tarihi bir ziyarette bulunan Hindistan Başbakanı Narendra Modi, Zelenskiy’e barışın sağlanmasında “dostça bir rol” üstlenmeye hazır olduğunu söyledi.

Modi’nin Kiev ziyareti, Zelenskiy’in, Modi’nin Temmuz ayında Rusya füzelerinin Ukrayna’yı vurup düzinelerce insanı öldürdüğü gün Putin’le buluştuğu Moskova ziyaretini eleştirmesinden bir buçuk ay sonra gerçekleşti.

Zelenskiy, bu toplantıyı “büyük bir hayal kırıklığı” ve barış çabalarında bir gerileme olarak nitelendirirken, Modi’nin Putin’e kucak açmasını da eleştirdi.

İlk Ukrayna barış zirvesi

15 ve 16 Haziran’da İsviçre’nin Burgenstock beldesinde düzenlenen iki günlük konferansa davet edilmeyen ancak birçok katılımcının barışa giden yol haritasına katılmayı umduğu Rusya’nın yokluğu dikkat çekiciydi.

Ukrayna’nın ilk barış zirvesine katılan 80 ülke ortak çağrıda bulunarak Rus işgalini sona erdirecek herhangi bir barış anlaşmasının temelinde Ukrayna’nın “toprak bütünlüğünün” olması gerektiğini belirtirken, zirveye katılan 8 ülke yayınlanan çağrıya katılmadı. .

Katılımcılar arasında Hindistan, Suudi Arabistan, Güney Afrika, Tayland, Endonezya, Meksika, Brezilya ve Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), nükleer güvenlik, gıda güvenliği ve esir değişimini konu alan sonuç bildirgesini imzalamayanlar arasında yer aldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

romabet güncel giriş betgar güncel giriş
ekrem abi sitesi gaziantep escort