
VM Medical Park Pendik Hastane Nöroloji Uzmanı Doç. Süber Dikici, beyin sağlığı ve beyin sağlığındaki beslenme rolü hakkında açıklamalar yaptı. Doç. Dr. Dikici, “prefrontal korteksin bir alanı olarak işlevleri tüketen ve kaybeden ilk alan. Bu bölge entelektüel davranışımızın kontrolünde yer alır. Yaşlılardaki düşünceleri takip etmek ve rastgele düşünceleri önlemek için en önemli bilişsel problemlerden biri, prefrontal korteksi” dedi.
‘Yaşlandıkça zihinsel ihtiyaçlar artabilir’
Doç. Doç. Dr. Dikici şunları söyledi: “Alzheimer hastalığında olduğu gibi, klasik demetlerde olduğu gibi vasküler sertlikten kaynaklanan ana damarlardan yeterli kan akışının olmaması beynimizi olumsuz etkileyecektir. Öte yandan, nörokimyasal üretimin azalması beyin fonksiyonlarımızı etkileyecektir. Doğal/besinsel kimyasal seviyeler.
“Yaşlılık nedeniyle zihinsel gerilemenin nedenleri”
Yaşlılıktan kaynaklanan zihinsel regresyonun bir başka belirleyici faktörü, sinir hücreleri arasında iletişim sağlayan miyelinin yalıtım kapsamı ile de ilişkilidir. Dr. Dikici, “Yanlış nöronal ateşleme ve elektrik sinyal bozukluklarının kaybı olduğunda miyelinin izolasyonu azalır ve kaybolur. Sonuç olarak, beyindeki düşüncelerin aktarılması yavaşlar. Sigara ve alkol gibi kötü alışkanlıklar bu süreci hızlandıracaktır.
“Bol ve temiz oksijen sağlanmalıdır”
Doç. Dr. Dikici, “Beyin monotonluktan tükeniyor. Hayatımız çeşitlenir, beynimiz daha rahat olur. Terk edilmiş, bol ve temiz bir rutin davranış sağlanmalıdır. Vücudumuzun vücudu oksijenin yüzde 25’ini tüketse bile beynimiz vücudumuzun ağırlığıdır.
“Balık en temel gıda kaynağıdır”
Prof. Dr. Doç. Dr. Dikici, “Balıkların bir beyin gıdası olduğu kesinlikle doğrudur. Balık yağı, vücut tarafından Myl üretmek için kullanılan omega-3 yağ asitleri (özellikle Dokoza’nın Egzanoik asit) sağlayan temel bir yiyecek kaynağıdır.
‘Bitter çikolata stres için iyi olabilir’
Bitter çikolata ayrıca Brain Health Assoc. Dr. Dikici şunları söyledi: “Kafein ve theobrin gibi bileşenler sayesinde bitter çikolatada bulunan flavonoidler beyin sağlığını destekler. İçindeki antioksidanlar, beyin hücrelerini serbest radikallerin neden olduğu oksidatif stresden korumada etkilidir. Kafein enerji seviyesini arttırır ve uyanır ve kısa -term zihinsel performansını arttırır.
“Ceviz beynin fonksiyonel gelişimi açısından yenebilir”
Cevizdeki omega-3 yağ asitlerinin beynin fonksiyonel gelişimi için önemli olduğunu teyit ederek. Dr. Dikici, “Beyin hücrelerinin yapısının korunması, sinirin bulaşmasıyla desteklenir. Beyin için bir başka avantaj, yaşlanma sürecinde bilişsel düşüşü yavaşlatarak hücreleri oksidatif stresten korumaktır. Aynı zamanda Alzheimer gibi hastalıklara karşı koruyucu bir etki sağlar.
“Yeşil yapraklı sebzeler tüketilebilir”
Yeşil yapraklı sebzelerin (özellikle B9 vitamini) folik asit (özellikle ıspanak, pazı ve lahana) miktarı, ilişkili olduğu için beyin fonksiyonlarını destekler. Dr. Dikici, “K vitamini içeren yeşil yapraklı sebzeler, sinir hücreleri arasında iletişim kuran beyin hücrelerini korur. Demir ve magnezyum zihinsel denetim ve konsantrasyonu iyileştirir. Yeşil yapraklı sebzeler, düzenli olarak tüketildiğinde beyin sağlığını koruyarak hücreleri onarmada etkilidir.”
“Oblivion’a karşı kabak çekirdeği tercih edilebilir”
Magnezyum açısından zengin balkabağı tohumları, ilişkili sinir hücrelerinin bulaşmasında önemli bir rol oynar. Dr. Dikici aşağıdaki bilgileri paylaştı:
“Bu nedenle, zihinsel sağlığın gelişiminde stres ve anksiyete azalır. Çinko ve demir içeren bir gıda olduğundan, bilişsel regresyon ve hafıza problemlerine karşı tüketilebilir. Kolin -zengin yumurtalar, beyin kullanarak kişinin hafızasının ve öğrenme becerilerinin gelişimine katkıda bulunur.
“Risk faktörleri kontrol edilmelidir”
Son olarak, beyin sağlığını korumak için yeterli fiziksel aktivite, sağlıklı uyku, temiz hava ve sağlıklı beslenme son derece önemlidir. Dr. Dikici, “Kan basıncı, kan şekeri, lipitler ve kilo yüksekliği, stres ve görsel ve işitme yetmezliği ve işitme tespit edilmeye ve kontrol edilmeye çalışılmalıdır” dedi.