Perşembe, Aralık 12

Akkuyu nükleer santralinin devreye alma tarihi açıklandı

Oluşturulma tarihi: 12 Aralık 2024 17:00

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, Mersin'de inşaatı devam eden Akkuyu nükleer santralinin (NGP) ilk reaktörünün 2025 yılında deneme üretimine geçeceğini söyledi.

Akkuyu Nükleer Santrali'nde (NGS) devreye alınması planlanan ilk reaktörün türbin şaftı başarıyla döndürüldü. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, bu olayı Türkiye'nin nükleer tarihinin önemli dönüm noktalarından biri olarak nitelendirerek, şunları söyledi: “İlk reaktörü 2025 yılında deneme üretimine geçireceğiz. İlk elektriği buradan üretmeyi hedefliyoruz.” dedi.

TÖREN YAPILDI

Akkuyu Elektrik Santrali'nde ilk türbin santralinin kurulumunun tamamlanması dolayısıyla tören düzenlendi. Akkuyu nükleer santralinde düzenlenen törene, Bakan Bayraktar'ın yanı sıra Rusya devlet nükleer enerji şirketi Rosatom'un genel müdürü Aleksey Likhachev ve santralde çalışan çalışanlar katıldı.

ÖNEMLİ BİR ADIM

Törende bir konuşma yapan Bakan Bayraktar, Akkuyu'da tarihi bir gün yaşandığını belirterek, şunları söyledi: “Çünkü bugün birinci ünitenin türbin şaftını döndürüyoruz. Bu, Türkiye'nin nükleer tarihindeki en önemli adımlardan ve dönüm noktalarından biridir.” dedi.

YÜKSEK İRADEYİN YANSIMASI

Türkiye'nin 1950'li yıllardan bu yana uluslararası nükleer topluluğun bir parçası olduğunu ve bu alanda çok sayıda çalışma yürüttüğünü belirten Bayraktar, şöyle konuştu: “İçinde bulunduğumuz santral projesinin ilk adımı 2010 yılında hükümetler arası bir anlaşmayla atıldı. Cumhurbaşkanımızın Başbakanlık döneminde Putin'le birlikte gösterdiği büyük iradenin bir yansımasıdır” dedi.

TEMEL UNSUR

Bayraktar, Türkiye ekonomisinin büyümesine bağlı olarak elektriğe olan talebin de artmaya devam ettiğini kaydederek, şöyle konuştu: “Türkiye olarak artan bu talebi çevreci ve kesintisiz bir şekilde karşılayabilmek için nükleer enerjiyi enerji politikamızın temel unsurlarından biri haline getirdik. dost canlısı, düşük enerji tüketimi, temiz bir yol.” dedi.

%10’U NÜKLEERDEN GELİYOR

Türkiye'nin sıfır karbon ekonomisine dönüşebilmesi için mutlaka nükleer enerjiye ihtiyacı olduğunu vurgulayan Bayraktar, şöyle konuştu: “2050 yılında Türkiye, Akkuyu'nun yanına Sinop ve Trakya'yı, bunların yanına da 5 bin megavat civarında küçük modüler reaktörleri koymak zorunda kalacak. “20 bin megavat hedefimize ulaştığımızda enerjinin yüzde 10'unu nükleerden sağlayacağız.” dedi.

2025 YILINDA NİHAİ KARAR

Türkiye'nin, birçok gelişmiş Batılı ülke gibi, Birleşmiş Milletler Taraftarlar Konferansı'nda “mevcut nükleer enerji kurulu kapasitesinin 2050 yılına kadar üç katına çıkarılması” yönündeki deklarasyona imza attığını hatırlatan Bayraktar, şöyle konuştu: “Dünya küresel ısınmayla mücadele edecekse, o da budur. Nükleer enerji olmadan bunu başarmak mümkün değil. Dolayısıyla biz de bu anlayışla yola çıktık ve eğer her şey yolunda giderse, burada gördüğünüz ilk üniteyi, test üretimine koyacağız. 2025. İlk elektriği buradan üretmeyi hedefliyoruz. “2028 yılına kadar dört reaktörün tamamını devreye almamız gerekiyor” diyen Bayraktar, Sinop ve Trakya projeleri ile ilgili nihai kararı 2025 yılında vermeyi hedeflediklerini söyledi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

romabet güncel giriş betgar güncel giriş
ekrem abi sitesi gaziantep escort