Almanya ve Fransa’dan uzmanlar, Avrupa Birliği’nin genişleme sürecini kolaylaştırmak için rapor hazıladı. Raporda”AB’nin 2030 yılına kadar genişlemeye hazır olması hedefinin belirlenmesi” çağrısında bulunuluyor.
Almanya ve Fransa, Avrupa Birliği’nin genişlemeye devam etmesi için bir dizi reformun hayata geçirilmesi gerektiğini duyurdu.
AB’nin en büyük iki gücünden uzmanlar, bloğun yeni üyeleri kabul edeceği dönemde işleyişini kolaylaştırmayı amaçlayan öneriler hazırladı.
Brüksel’de Fransız mevkidaşıyla birlikte raporu sunan Almanya’nın Avrupa Bakanı Anna Luhrmann “AB’nin genişlemesinin hepimizin çıkarına olduğu açık. Bu nedenle AB’nin bu genişlemeye hazır olmasını sağlamak için mümkün olan her şeyi yapmaya şimdiden başlamalıyız.” dedi.
Raporda, düşünce kuruluşlarından uzmanlar, “AB’nin 2030 yılına kadar genişlemeye hazır olması hedefinin belirlenmesi” çağrısında bulunuyor.
Bu hedefe ulaşmak için bloğun vergilendirme, maliye ve dış ilişkiler gibi kilit konularda oybirliği şartı yerine nitelikli çoğunluğun kabul edilmesi gerektiği ifade ediliyor.
“Brüksel bürokrasisi azaltılmalı”
Raporda, “Hükümetler, uygun kurumsal reformlar yapılmadan daha fazla genişlemenin AB’nin karar almasını daha da zorlaştıracağını kabul etti” deniliyor.
Uzmanlar, ayrıca veto yetkilerini kullanmaktan çekinen ülkelerin karşı çıktıkları kararlara uymamalarına olanak tanıyacak potansiyel istisnalar öneriyor.
Raporda, AB’nin yürütme organında üye devletler tarafından önerilen komisyon üyelerinin sayısının azaltılması yoluyla Brüksel’in eleştirilen bürokrasisinin azaltılması hedefleniyor.
Uzmanlar, eğer bazı üye devletler AB anlaşmalarını değiştirmeye karşı çıkarlarsa, bir “koalisyonun” reformları sürdürebileceğini ifade ediyor. Bunun da “yakın çevre”, daha geniş AB, ortak üyeler ve daha gevşek bir siyasi topluluğu içeren dört kademeli bir Avrupa entegrasyonuna yol açabileceği kaydediliyor.
Rusya’nın Ukrayna’ya açtığı savaş sonrası Balkanlar ve Doğu Avrupa’dan yeni üyelerin birliğe katılımının hızlanabileceği belirtiliyor.
Moldova ile birlikte geçen yıl adaylık başvurusu yapan Ukrayna, 2023 yılı bitmeden katılım müzakerelerine başlamak için Brüksel’den yeşil ışık almayı umuyor.
Kiev’in üyeliği kabul edilirse, 40 milyondan fazla nüfusa sahip Ukrayna, bu anlamda AB’nin beşinci büyük üyesi olacak.
Doğu Avrupa’daki AB üyeleri, Ukrayna’nın birliğe katılması için seslerini yükseltiyor.
AB liderlerinden ortak genişleme mesajı
Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, geçen hafta yaptığı Birliğin Durumu konuşmasında, bloğun yeni üyeleri kabul etmeden önce antlaşma değişikliğini beklememesi gerektiğini ifade etti.
AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, bu ay başında AB’nin potansiyel olarak 10 üyeye daha hazırlanması gerektiğini söyledi. Avrupa Birliği Konseyi Başkanı Charles Michel de birliğin 2030 yılına kadar yeni üyeler kabul etmeye hazır olması gerektiğini ifade etti.
Batı Balkanlarda Karadağ, Sırbistan, Kuzey Makedonya, Arnavutluk, Bosna Hersek ve Kosova AB’ye üye olmayı bekleyen ülkeler.
Brüksel’in Ukrayna ve Moldova ile katılım müzakerelerinin başlatılmasına ilişkin sonbaharda tavsiyede bulunacağı belirtiliyor.
Türkiye’nin de Avrupa Birliği ile tam üyelik müzakereleri 2005 yılında başlamıştı.
AB, Bulgaristan ve Romanya’yı 2007 yılında kabul etmesinin ardından en son 2013’te Hırvatistan’ı birliğe dahil etti.