Antiinflamatuar ve antienfektif baharatlar sofrada eksik olmamalıdır. Peki hangi baharatlar hangi iyileştirici özellikleri içeriyor? İşte detaylar… Tarçın yemek tariflerinde, sütlü tatlılarda ve unlu mamullerde sıkça rastlanan bir baharattır. Tarçın tıbbi özelliklerinden sorumlu olan sinnamaldehit adı verilen bir bileşik birçok faydalı etki sunabilir. Tarçın güçlü antioksidan aktiviteye sahiptir, iltihapla savaşmaya yardımcı olur ve kan kolesterolünü ve trigliseritleri düşürdüğü gösterilmiştir. Ancak tarçının en etkili yönü kan şekeri düzeylerine olan etkisidir. Tarçın, sindirim sistemindeki karbonhidratların parçalanmasını yavaşlatmak ve insülin duyarlılığını arttırmak da dahil olmak üzere çeşitli mekanizmalar yoluyla kan şekerini düşürebilir. Araştırmalar tarçının diyabetik hastalarda açlık kan şekerini %10-29 oranında düşürebildiğini ve bunun önemli olduğunu göstermiştir. Etkili doz tipik olarak günde 0,5-2 çay kaşığı tarçın veya 1-6 gramdır.
GENÇ BİR BEYİN İÇİN DENEME
Orta Çağ’da iyileştirici özelliğiyle bilinen adaçayı, vebayı önlemek için de kullanılıyordu. Güncel araştırmalar adaçayının özellikle Alzheimer hastalığı olan kişilerde beyin fonksiyonlarını ve hafızayı geliştirebileceğini göstermektedir. Alzheimer hastalığına beyindeki kimyasal haberci olan asetilkolin seviyesinde bir azalma eşlik eder. Adaçayı asetilkolinin bozulmasını önler. Hafif ila orta şiddette Alzheimer hastalığı olan 42 kişiyle yapılan 4 aylık bir çalışmada, adaçayı ekstraktının beyin fonksiyonunda önemli iyileşmeler sağladığı gösterildi. Diğer araştırmalar da adaçayının hem genç hem de yaşlı sağlıklı insanlarda hafıza fonksiyonunu geliştirebildiğini göstermiştir.
NANE SİNDİRİM SİSTEMİNİ DÜZENLİYOR
Nanenin konuşma dilinde ve aromaterapide kullanımı uzun bir geçmişe sahiptir. Birçok şifalı bitkide olduğu gibi sağlığa etkileri barındıran yağ bileşeni de sağlığı düzenleme özelliğine sahiptir. Birçok çalışma, nane yağının, irritabl bağırsak sendromu gibi sindirim problemlerinde ağrı yönetimini iyileştirebileceğini göstermiştir. Bağırsak hareketleri sırasında hissedilen ağrıyı hafifleten kolonun düz kaslarını gevşeterek çalıştığı görülmektedir. Aynı zamanda yaygın bir sindirim semptomu olan karın şişkinliğini azaltmaya da yardımcı olur. Aromaterapide nanenin bulantıyla mücadeleye yardımcı olabileceğini gösteren bazı çalışmalar da var. 1.100’den fazla doğum yapan kadın üzerinde yapılan bir çalışmada, nane aromaterapisinin bulantıda önemli bir azalmaya neden olduğu görülmüştür. Ayrıca ameliyatlar ve sezaryen sonrası mide bulantısını azalttığı da gösterilmiştir.
Zerdeçal KURU İLHAV
Zerdeçal sarı rengiyle sağlığınızı altın gibi parlatacak güce sahiptir. Zerdeçalda bulunan kurkumin, oksidatif hasarla savaşmaya ve vücudun antioksidan enzimlerini artırmaya yardımcı olan son derece güçlü bir antioksidandır. Bu önemlidir çünkü oksidatif hasarın yaşlanmanın ve birçok hastalığın altında yatan temel mekanizmalardan biri olduğuna inanılmaktadır. Zerdeçal ayrıca bazı antiinflamatuar ilaçların etkinliğine rakip olacak kadar güçlü bir antiinflamatuardır. Zerdeçal DNA Hasarını da Engeller Uzun vadeli, düşük seviyeli inflamasyonun neredeyse tüm Batı kronik hastalıklarında önemli bir rol oynadığı göz önüne alındığında, zerdeçalın çeşitli sağlık yararlarıyla bağlantılı olduğunu görmek şaşırtıcı değildir. Hopkins tıp yazarları zerdeçalın beyin fonksiyonlarını iyileştirebileceğini, Alzheimer ile savaşabileceğini, kalp hastalığı ve kanser riskini azaltabileceğini ve artriti hafifletebileceğini açıkladı.