Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Hamdi Levent Doğanay, bağırsak sağlığını iyi ya da kötü yönde etkileyen besinlerle ilgili açıklamalarda bulundu.
'PROBİYOTİK BESİNLERİN TÜKETİMİ SİNDİRİM SİSTEMİNİ RAHATLATIR'
Sindirim sistemini rahatlatan bir diyetin, mide ve bağırsaklara aşırı yüklenmeyi önlemesi ve sindirim süreçlerini desteklemesi gerektiğini söyleyen Prof. Doğanay, şunları söyledi: “Bu amaçla lif bakımından zengin besinler ile probiyotik ve prebiyotik içeren besinler tercih edilmelidir. Lifler sindirim sisteminin düzenli çalışmasını sağlayarak kabızlık gibi sorunların önüne geçer. Probiyotikler bağırsak florasının dengesine yardımcı olarak sindirim sürecini kolaylaştırır. Ayrıca yağlı ve ağır yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Çünkü bu tür besinler mideyi yorarak gaz, şişkinlik ve asitlik sorunlarına neden olabilir. Yemeği yavaş yemek ve iyi çiğnemek sindirim sistemini de rahatlatıyor” dedi.
“Lif açısından zengin besinler tercih edilmeli”
Bağırsak sağlığına iyi gelen besinlere değinen Prof. Dr. Doğanay, şunları söyledi: “Bağırsak sağlığını destekleyen besinler sindirimi kolaylaştıran, bağırsak florasını dengede tutan, sindirim sistemine zarar vermeyen besinlerdir. Lifli gıdalar (tam tahıllar, sebzeler, meyveler) bağırsak hareketlerini düzenler ve kabızlığı önler. Probiyotikler (ev yapımı yoğurt, kefir, kimchi, lahana turşusu, kombucha çayı, ev yapımı turşu) bağırsak florasını destekler ve faydalı bakterilerin çoğalmasını sağlar. Prebiyotikler (sarımsak, soğan, enginar, muz, yulaf) bu bakterilerin beslenmesini sağlar ve bağırsak sağlığını iyileştirir. Ayrıca zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar iltihabı azaltarak bağırsağı korur. “Su içmek bağırsakların nemli kalmasını ve sindirimin düzgün çalışmasını sağlar” dedi.
“Hazır ve işlenmiş gıdalar bağırsak üzerinde olumsuz etkilere neden olabilir”
Bağırsak sağlığını tehdit eden gıdaları anlatan Prof. Dr. Doğanay, şunları söyledi: “Bağırsak sağlığını tehdit eden gıdalar sindirim sistemine zarar verebilir, bağırsak florasını bozabilir ve iltihaba neden olabilir. Ağır işlenmiş gıdalar (fast food, hazır gıdalar) genellikle lif bakımından düşüktür, sindirimi zorlaştırır ve zararlı bakterilerin çoğalmasına neden olabilir. İşlenmiş et ürünleri bağırsak kanseri riskini artırıyor. Şeker içeriği yüksek besinler (şekerli içecekler, tatlılar) bağırsak florasında dengesizlik yaratarak bağışıklık sistemini zayıflatabilir. Aşırı alkol ve kafein bağırsakları tahriş edebilir, mide asidini artırabilir ve ishale yol açabilir. “Ayrıca ağır yağlı gıdalar (kızarmış gıdalar, işlenmiş etler) sindirimi zorlaştırıyor ve bağırsakların düzgün çalışmasını engelliyor” dedi.
“Su içmek bağırsakları temizler”
Bağırsakların hızlı bir şekilde temizlenmesi için lifli besinlerin ve probiyotiklerin önemli olduğunu belirten Prof. Ayrıca su içmek sindirimin düzgün çalışmasına yardımcı olur ve bağırsakların temizlenmesini hızlandırır. Prebiyotik besinler (soğan, sarımsak, enginar) bağırsaktaki faydalı bakterileri besler. Detoks çayları veya doğal laksatifler (aloe vera, psyllium kabuğu) bazı kişilerde bağırsakların temizlenmesine yardımcı olabilir ancak uzun süreli kullanımları önerilmez. “Egzersiz aynı zamanda bağırsak hareketlerini de teşvik eder ve bağırsakları temizler” dedi.
'BAĞIRSAKLARIN DÜZENLİ ÇALIŞMASI BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİ GÜÇLENDİRİR'
Bağırsakları harekete geçiren besinlerin neden önemli olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Doğanay şu bilgileri paylaştı:
“Bağırsakları harekete geçiren besinlerin en önemli rolü sindirimi düzenlemek ve bağırsak hareketlerini teşvik etmektir. Lifli gıdalar (sebze, meyve, baklagiller) bağırsak kaslarının hareketini uyarır ve sindirimi hızlandırır. Probiyotikler bağırsak florasını dengeleyerek zararlı bakterilerin üremesini engeller ve bağırsak sağlığını korur. Yeterli sıvı alımı bağırsakların düzgün çalışmasına yardımcı olur ve dışkıyı yumuşatarak kabızlık riskini azaltır. Zeytinyağı gibi sağlıklı yağlar bağırsak hareketini kolaylaştırır. “Düzenli bağırsak egzersizi sindirim sorunlarını önler ve bağışıklık sistemini güçlendirir.”