Pazartesi, Kasım 18

Halfeti nerede? Halfeti'ye nasıl gidilir? Halfeti'ye dair bilinmesi gerekenler

genişletmek

KAYNAKCnnturk.com

Halfeti nerede?

Türkiye'nin güneydoğusunda yer alan Şanlıurfa'ya özel araçlarla ulaşmak çok daha kolay. Kiralık araç, özel araç ve transfer seçenekleriyle bölgeye kolaylıkla ulaşım sağlanabilmektedir. Türkiye'nin batı bölgesinden gelen turistler uzun bir yolculuğun ardından bölgeye ulaşıyor.

Halfeti'ye nasıl gidilir?

Şanlıurfa-Halfeti arası 2 saattir. Gaziantep'ten geliş yaklaşık 1 saat 30 dakika sürer. Halfeti-Gaziantep arası mesafe 102 km'dir. Şanlıurfa ile Halfeti arası mesafe 121 km'dir. Diyarbakır'dan gelenler 3 saat/30 dakika, Adana'dan gelenler ise 3 saat/30 dakika sürüyor. Adıyaman istikametinden gelenler 2 saatlik bir yolculuğun ardından Halfet'e ulaşıyor.

Otobüsle yolculuk yapmak isteyenler Şanlıurfa terminalinin alt katında bulunan Halfeti otobüslerine binebilirler. 72 numaralı Halfeti otobüsü ve Yaylak/Halfeti minibüslerini kullanabilirsiniz. Terminal ile Halfeti arası mesafe 2,5 saattir. Halfe'ye otobüs veya minibüsle gelen herkese şoförün telefon numarası veriliyor. Akşam 6'dan sonra otobüs ya da minibüs bulmak oldukça zor. Halfeti'ye ulaşım Şanlıurfa ili üzerinden yapılabilmektedir. İlçeye Ankara, İzmir, İstanbul, Kayseri ve Lefkoşa'dan gelenler uçakla seyahat etmeyi tercih ediyor. Şanlıurfa GAP Havalimanı bölgedeki sayılı havalimanlarından biridir. Havaş otobüsleri havalimanı ulaşımında favori seçeneklerden biri.

Halfeti'nin Tarihi

Halfeti'ye dair bilinmesi gerekenler

Yunan döneminde Urima, Osmanlı fethinde ise Urumgala adıyla anılan Halfeti'nin tarihi M.Ö. 500 yılına kadar uzanır. Bu dönemde burada Asur uygarlığı hüküm sürmüştür. 1954 yılına kadar buranın adı Rumkala idi. O dönemde Halfeti, Gaziantep'e, 1954 yılından itibaren ise Şanlıurfa'ya bağlanmıştır. Gaziantep ile entegre olan ilçe idari olarak Şanlıurfa'ya bağlıdır.

Birecik Barajı inşaatının ardından eski Halfeti bölgesi sular altında kaldı. Halk bugünkü yeni bölge olan Halfeti'ye tahliye edildi. Bu nedenle bölge Halfeti Yeni ve Eski olmak üzere ikiye ayrılmıştır.

Halfeti'de Gezilecek Yerler

Bölgenin en köklü ilçelerinden biri olan Halfeti, çok sayıda tarihi ve coğrafi güzelliğe ev sahipliği yapmaktadır. Eski Sualtı Halfeti, Rum Kalesi, Savaşan Köyü, Asma Köprü, Halfeti Ulu Cami, Aziz Nerses Kilisesi, Kız Mağarası, Soğmatar Antik Kilisesi, Kara Gül Bahçeleri, Şabut Balıkları ve özel tekne turları Halfeti ilçesinin güzellikleri arasındadır.

Halfeti mutfağı da oldukça ünlüdür. Bu mutfağın en meşhur yemekleri;

1- Bir tencere erik,

2- Doldurulmuş Kabuk,

3- Helva peyniri,

4- Dövmeli kafa,

5- Şabut Balığı en meşhur yemektir. Halfeti'nin imza yemeği ise ağırlığı 15 kiloyu bulan Şabut balığıdır. Bu balığı Halfeti kıyısında ve Fırat Nehri kıyısındaki restoranlarda bulabilirsiniz. Buharda pişmiş balık çok lezzetli özelliklere sahiptir.

Dicle Nehri nerede? Dicle Nehri nereden geliyor ve nereden akıyor? İşte bilmeniz gerekenler…

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

romabet güncel giriş betgar güncel giriş