Salı, Ekim 22

Kahverengi kokarcayla mücadele için yoğun çaba sarf ediliyor

Bakan Yumaklı, CHP Ordu Milletvekili Seyit Torun’un kahverengi kokarcayla mücadelede alınan tedbirlere ilişkin yazılı sorusunu yanıtladı.

Kahverengi kokarcanın Karadeniz’de yaygın olduğunu, ayrıca Marmara bölgesi illerinde de tespit edildiğini vurgulayan Yumaklı, parazitle mücadele için anket çalışmalarının yapıldığını ve eğitimlerin sürdüğünü söyledi.

Bakan Yumaklı, kahverengi kokarca ile mücadelede kullanılacak yumurta parazitlerinin 2021 yılından itibaren serbest bırakılmasına yönelik seri üretim ve salım çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Zararlının Bakanlık teknik ekipleri tarafından sürekli takip edildiğini kaydeden Yumaklı, kahverengi kokarcanın yoğunluğunun bulunduğu yerlerin biyoteknik tuzaklarla belirlendiğini söyledi.

“Kahverengi Kokarca Eylem Planı hayata geçirildi”

İbrahim Yumaklı, mücadelede biyolojik, biyoteknik ve kimyasal yöntemlerin kullanıldığını vurguladı ve şöyle devam etti:


“Bakanlığımızın koordinasyonunda ‘Kahverengi Kokarca Eylem Planı’ başlatıldı. Üniversiteler, araştırma enstitüleri, üretici örgütleri ve ilgili tüm paydaşlarla mücadele çalışmaları sürüyor. Eylem planı kapsamında teknik ekiplere mücadele faaliyetleri için eğitim verildi. 35 ilde üretim sezonu boyunca 196 ilçede eğitim, yayın ve anket çalışmaları planlanıyor. “508 lokasyonda 1.272 teknik personel ile yoğun çalışmalar yapılıyor”.

Kışlama kontrolü amacıyla ev, depo, ofis gibi kapalı alanlarda Bakanlığın il ve ilçe müdürlükleri tarafından mekanik mücadele çalışmalarının yürütüldüğünü belirten Yumaklı, şöyle konuştu: Fındık üretim alanlarının kontrolü “İdare tarafından 4 adet biyosit ruhsatlandırılmıştır. Zararlının doğal düşmanı samuray arısı biyolojik mücadele amacıyla 2024 yılında doğaya salınmış olup, 2025 yılında da biyolojik mücadele çalışmalarına devam edilecektir.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Antalya Haber