Perşembe, Mayıs 1

Nisan ayının ana merkez bankalarından temkinli adım

Dünyanın ana merkez bankaları, para politikalarını ABD Donald Trump’ın evrim tarifelerinin etkisi ve artan belirsizlik atmosferi ile uyarlamakta zorluk çekiyor. Bu süreçte, birçok merkez bankası, durgunluk ve enflasyon ikilemi arasındaki parasal politikaları dengelemek amacıyla siyasi metinlerde küresel ekonomik belirsizlikleri vurgulamaktadır.

ABD’nin ABD’nin “Amerika” politikası bağlamında izlediği tarife politikasının enflasyonist baskıları güçlendirebileceği ve büyümeyi olumsuz etkileyebileceği endişeleri, küresel ekonomik çevreler tarafından dikkatle izleniyor.

Nisan ayında Kanada Merkez Bankası (BOC) Avustralya Merkez Bankası’ndan (RBA), Güney Kore Merkez Bankası, Polonya Merkez Bankası, Macaristan Merkez Bankası (MNB) ve Rusya Merkez Bankası’ndan (CBR) ayrıldı.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) ve Yeni Zelanda Merkez Bankası’nın siyaset oranlarında bir indirimi vardı, Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (CBRT) faiz oranlarını artırmaya karar verdi.

ECB, durgunluk risklerine karşı rahatlamaya devam etti

Avrupa Merkez Bankası (ECB), 25 baz puan piyasa beklentileri doğrultusunda 3 temel siyasi faiz oranını düşürmüştür.

Beyannamede alınan para politikası kararlarını takip eden Yılın Konseyi’nin üçüncü toplantısı ECB, bankanın mevduat faiz oranının yüzde 2,50’den yüzde 2.25’e.

ECB ve marjinal kredi faiz oranının yeniden finanse edilmesine olan faiz, yüzde 2,40 ve yüzde 2,65’lik 25 baz puanı azaltarak, faiz oranlarının enflasyon ve dinamiklerin ortaya çıkması ve parasal politikaların bulaşma gücünün temelinde kaydedildiği kararının kaydedilmesinin altını çizmiştir.

Bildirge, enflasyondaki azalmanın iyi ilerlediğini vurguladı, “ticari gerilimlerdeki artış nedeniyle büyüme kötüleşti”. değerlendirildi.

Avrupa Merkez Bankası (ECB) başkanı Christine Lagarde, karardan sonraki bir basın toplantısında ticari gerilimlerin ekonomik büyüme için azalma risklerini artırdığını söyledi.

Lagarde, ekonomik açıdan olağanüstü belirsizlikler olduğunu vurguladı ve Euro bölgesinin ihracatçılarının ticarette yeni engellerle karşı karşıya olduğunu hatırladı.

Uluslararası ticaretteki kesintilerin, finansal piyasa gerilimleri arttırdığını ve yatırımları olumsuz etkilediğini doğrulayarak Lagarde şunları söyledi: “Azaltma riskleri ekonomik büyümede arttı. Küresel ticari gerilimler ve belirsizliklerdeki büyük tırmanış, ihracatları azaltarak euro bölgesinin büyümesini azaltacaktır”. dedi.

Ticari sorunlara ek olarak Lagarde, Rus-Ukrayna savaşı ve Orta Doğu’daki çatışmalar gibi jeopolitik gerilimlerin bir belirsizlik kaynağı olmaya devam ettiğini söyledi.

Yeni Zelanda ve Hindistan faiz oranlarında kesintilere gitti

Yeni Zelanda Merkez Bankası da siyasi oranı yüzde 3,50’ye düşürdü, siyasetin ilgi alanlarını yüzde 3,50 oranında azalttı.

Banka tarafından yayınlanan bir beyanda, yıllık tüketici enflasyonunun para politikaları komitesi, hedef bandın % 1 ila 3’ünün ortalama noktasına, şirketlerin enflasyon beklentileri ve temel enflasyon, orta vadeli enflasyon nesnelle uyumlu olmaya devam etmektedir.

Amerika Birleşik Devletleri’nde son tarife artışları, çeşitli ticari ortaklardan misilleme ve coğrafi ekonomik belirsizlik artışının küresel büyüme üzerinde önemli bir olumsuz etkisi olacaktır, bu durumun yerel ekonomik faaliyet üzerinde olumsuz etkileri olacaktır.

Hindistan Merkez Bankası, Mayıs 2020’den bu yana temel faiz oranını ikinci kez azalttı ve para politikasındaki konumunu “tarafsız” dan “destekçiye” dönüştürdü. Para Politika Kurulu, 25 baz puan indirerek faiz oranı repo’yu yüzde 6 oranında beklentilere paralel olarak çekmiştir.

Şubat ayında konsey, Şubat ayında 25 puanlık faiz oranına giderek bir kilitleme süreci başlatmıştı.

Para politikasının metni, küresel ekonomik yönün hızla değiştiğini ve son ticari oranlara ilişkin önlemlerin, tüm bölgelerdeki ekonomik yönü gölgede bırakan belirsizliklerin küresel büyüme ve enflasyon için yeni rüzgarlar yarattığı kaydedilmiştir.

Kanada ve Güney Kore Nisan ayında siyaseti değiştirmedi

Kanada’da BOC, art arda yedi toplantıda parasal gevşemeden sonra siyasi oranı yüzde 2,75 oranında sürdürdü.

BOC tarafından para politikasının kararları hakkında yayınlanan bir beyanda, ABD’nin ticari politikası ve gümrük oranlarının istemsiz belirsizliği belirsizliği arttırdı, ekonomik büyüme beklentileri azaldı ve enflasyon beklentileri arttı.

İki farklı büyüme senaryosu ve enflasyon tahminlerinde “sınırlı oranlar” ve “uzun vadeli ticari savaş” beyanında, “ABD ticari politikasındaki değişim büyüklüğü ve hızı daha önce görülmemiştir, herhangi bir senaryoda ekonomik sonuçlar hakkında olağandışı bir belirsizlik vardır. değerlendirildi.

BOC TIFF Macklem Başkanı’nın kararından sonraki bir basın toplantısı sırasında, ABD’nin ticari politikasındaki korumacı değişimin ve kaotik uygulamanın belirsizliği arttırdığını ve finansal piyasaları şok ettiğini, küresel büyüme beklentilerini azalttığını ve enflasyon beklentilerini artırdığını söyledi.

Öte yandan, Güney Kore Merkez Bankası siyasi çıkarlarını değiştirmedi ve yüzde 2,75 seviyede bıraktı.

Para politikasının metni, enflasyonun sabit kaldığını ve ilk çeyrekte ekonomik faaliyetlerin durgunlaşması ve küresel ticari koşulların bozulması nedeniyle ekonomik büyüme için azalma risklerinin bildirildiğini kaydetmiştir.

Metinde, küresel ekonominin tırmanma ve enflasyondan etkilenen küresel ticari gerilimlerdeki belirsizlikler için artan risklerle karşı karşıya kaldığı, küresel finansal piyasalarda, temel göstergelerdeki oynaklık, ABD’nin tarife politikaları ile ilgili olarak devam eden belirsizlikler nedeniyle artmıştır.

CBR para politikasını sıkı tutmaya devam ediyor

Rusya’da CBR, güçlü enflasyonist baskıların güçlü kalmasına rağmen, banka bir beyanda ilan ederken, tahminlere paralel olarak siyasi çıkarları % 21 oranında bıraktı.

Bildirge, iç talebin büyümesinin hala mal ve hizmet teklifini genişletme yeteneğini önemli ölçüde aştığını ve yüksek frekanslı verilere göre ekonominin yavaş yavaş dengeli bir büyüme yoluna dönmeye başladığı belirtilmiştir.

CBR enflasyonu 2026’da stresli olarak en yakın parasal koşulları korumak amacına geri dönmek için, para politikasının uzun süre yakın kalacağı, enflasyon, sürdürülebilirlik ve enflasyon beklentilerinin azalmasının azaltılmasının beklentilere göre alınacağı anlamına gelir.

Öte yandan, Polonya Merkez Bankası Nisan ayının Nisan ayında siyasi ilgiyi değiştirmedi, yüzde 5,75 tahminlerini değiştirmedi.

Bir basın açıklamasında enflasyon biraz azaldı ve merkez bankası kaydedilen hedefe yakındı, dedi ana enflasyon.

Bildirge, dünya ekonomik faaliyetinin ve enflasyonun yönünün ticari politikalardaki değişikliklerle ilişkili belirsizliklerle dolu olduğunu vurguladı.

Macar bakış açısından, MNB Nisan ayında Nisan ayında pazar beklentilerine uygun olarak siyasi ilgiyi sürdürmeye devam etti ve yüzde 6,50 seviyede tutmaya devam etti.

CBRT, faiz oranlarındaki artışla 350 baz puan aldı

Türkiye’de, CBRT Para Politikası Komitesi (PPK), Nisan ayında 350 baz puanla bir haftalık bir yeniden konumlandırma için ihale faiz oranını artırdı.

CBRT, Fatih Karahan başkanlığı altında toplanan yönetim kurulunun, 350 baz puan siyasi oranını artırarak siyasi çıkarları yüzde 46’ya çıkarmaya karar verdiğini bildirdi.

“Konsey ayrıca kredi faiz oranını yüzde 46’dan yüzde 49’a ve gece döneminde kredi için faiz oranını gece döneminde % 41’den yüzde 44,5’e çıkardı”. Duyuruda, enflasyonun ana eğilimi Mart ayında azaldı.

Duyuru, finansal piyasaların gelişmeleri nedeniyle temel malların aylık enflasyonunun Nisan ayında biraz artacağını ve hizmetin enflasyonunun nispeten yatay görüneceğini bildirdi.

Öncü verilerin, iç talebin ilk çeyrekte hızlanmayı kaybeder ve enflasyonun etkisinin enflasyonun düşüşlerini azalttığını, “küresel ticaretteki korumacı eğilimlerindeki artışın, hammadde ve sermaye akımlarının fiyatları dikkatle izlenir.” Onun ifadeleri dahil edildi.

CBRT faiz oranının bir sonraki kararı 19 Haziran 2025 Perşembe günü açıklanacak.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Padişahbet Hiltonbet Giriş
Deneme bonusu veren siteler