Erzincan madeninde meydana gelen heyelan Türkiye’nin gündemine oturdu. 9 kişiye ulaşma çalışmaları devam ederken çevre felaketi yaşanıp yaşanmayacağı tartışma konusu oldu.
“NE KADAR YIKIRSA YIKINSIN…”
Jeolog prof. Dr. Okan Tüysüz şahit olduğu canlı yayında dikkat çekici açıklamalarda bulundu. Toprağın alt kısmının korumalı bölgeden korumasız bölgeye geçtiğini belirten Prof. Dr. Tüysüz, ne kadar yıkarsanız yıkayın siyanürün yine toprakta kalacağını söyledi.
Kübra Par’ın “Erzincanlılar korkmalı mı?” Profesör. Soruyu yanıtladı: Dr. Tüysüz, kazanın felakete yol açabileceğini söyledi.
İşte açıklamalar:
Profesör. Dr. Okan Tüysüz: Siyanür içeren su, altında membran bulunan zemine serpilir. Sprinkler boru sistemi üzerinden püskürtülür. Verilen su, içindeki altını çözer ve altını çözer. Altın da siyanür içeren suyla birlikte alttaki zara gidiyor. Siyanürlü su aktıkça tekrar içinize ve altınıza akar. Membran üzerinde gelen suyun aktarılmasını sağlayan tüpler bulunmaktadır. Borular suyu alıp havuza getiriyor.
Kübra Par: İki gündür kırık boruların resimlerine bakıyoruz. Bu bize o borulardan altın içeren siyanür içeren suyun toprağa karıştığını mı gösteriyor?
Profesör. Dr. Okan Tüysüz: Tabii ki müdahale ediyor. Su havuza ulaştıktan sonra altın ve siyanür içeren suyu alıp bir takım kimyasal işlemlere tabi tutuyorsunuz ve altın tozu elde ediyorsunuz. Onu işleyip külçe haline getiriyorsunuz. Altının eritilmesi bittikten sonra bu kez malzemeyi su ile yıkarsınız. Tüm yıkamalara rağmen bir miktar siyanür kalıyor.
Kübra Par: Durun bir dakika, bu dünyayı yine mi yok ediyorlar?
Profesör. Dr. Okan Tüysüz: Tabii siyanür serpilip içindeki altın süzüldükten sonra su ile yıkanıyor.
Kübra Par: Gecenin altın sorusu… Suya batmış, siyanürden geçmiş bir heyelan. Aktığı yerde zar yoktur. Bu toprakların bir profesörü olarak bunu bize anlatabilir misiniz? Yeterince yıkanmasaydı yüksek konsantrasyonlu siyanür olabilir miydi? Peki o siyanür, zarın bulunmadığı yerden aşağıya doğru kayarken yeraltı sularına geçebilir mi?
Profesör. Dr. Okan Tüysüz: Şu ana kadar söylediğimiz gibi altında bir zar var, yere hiçbir şey geçmiyor. Ancak kayınca altında hiçbir koruma olmadan yere düştü. Yağmur yağdığında buraya gelen su siyanürü çözerek toprağa karışıyor.
Kübra Par: Erzincanlılar korkmalı mı?
Profesör. Dr. Okan Tüysüz: Bu çevre kirliliğidir. Felaket olur mu bilmiyorum. Bir felaket olasılığı var. Bu topraktan toprak analizleri yapılacak. Toprağa ve yeraltı suyuna ne kadar siyanürün geçtiği izlenecek. Gelen malzeme sulu malzemeydi, kuru malzeme akmıyordu.