Salı, Kasım 19

Türkiye ve 14 Afrika ülkesi Cibuti'de buluşuyor

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgilere göre Türkiye, 2008 yılından bu yana Afrika Birliği'nin dokuz stratejik ortağından biri.

Bu kapsamda düzenli olarak Türkiye-Afrika ortaklık zirveleri düzenleniyor. Zirvelerde Türkiye-Afrika ilişkilerinin beş yıllık stratejisi ve yol haritası belirleniyor.

Son zirve 16-18 Aralık 2021 tarihleri ​​arasında İstanbul'da yapıldı. Bir sonraki zirvenin 2026 yılında bir Afrika ülkesinde yapılması bekleniyor.

Zirve toplantılarında alınan kararların gözden geçirilmesi amacıyla “Bakanlar Gözden Geçirme Konferansı” düzenleniyor. İlk ikisi 2011 ve 2018 yıllarında İstanbul'da gerçekleşti.

Dışişleri Bakanı düzeyinde ilk ziyaret

Konferans kapsamında Bakan Fidan, ev sahibi ülke Cibuti ve Afrika ülkelerinden mevkidaşlarıyla ikili görüşmelerde bulunacak. Söz konusu ziyaret aynı zamanda Türkiye'nin Cibuti'ye dışişleri bakanı düzeyindeki ilk ziyareti olacak.

Fidan konferansta, Afrika ile ilişkilerin Türkiye dış politikasının temel direklerinden birini oluşturduğunu, Türkiye-Afrika ilişkilerinin karşılıklı saygı ve çıkar temelinde kurumsal ve sistematik bir çerçevede gerçekleştiğini, Türkiye'nin Afrika'ya yönelik faaliyetlerinin Afrika'yı da kapsadığını ifade etti. ülkelerin önceliklere ve ihtiyaçlara göre insani, sosyal ve ekonomik kalkınmaya odaklandığını ve Türkiye'nin Afrika'da barış ve istikrara katkı sağlamaya devam edeceğini vurgulamaları bekleniyor.

Bakan Fidan, Afrika'nın sesinin Birleşmiş Milletler (BM) başta olmak üzere küresel siyasette ve çok taraflı platformlarda daha fazla duyulmasını ve hak ettiği konuma gelmesi için Türkiye'nin güçlü desteğinin devam edeceğini, bu bağlamda Türkiye'nin kararlılıkla ilerlemeye devam edeceğini söyledi. Afrika Birliği'ni destekliyoruz. Ayrıca kendisinin, Afrika Birliği ve Afrika'daki bölgesel kuruluşlarla ilişkileri derinleştirmek ve Afrika'da projeler uygulamak için Afrikalı ortaklarla çalışmaya devam etmek amacıyla G20'ye tam üyeliğe güçlü destekle ilgili konuları da görüşmesi bekleniyor. ortak eylem planı 2022-2026

Konferansın gündemi ve sonuçları

Afrika Birliği'nin, Türkiye-Afrika Ortaklığı Üçüncü Bakanlar Gözden Geçirme Konferansı'nda ortaklarıyla yapacağı toplantılara üye ülkelerin katılımına ilişkin oluşturduğu prosedüre göre, 14 Afrika ülkesi (Cibuti, Moritanya, Angola, Sono Cumhuriyeti) Kongo, Gana, Komorlar Birliği, Güney Sudan, Çad, Libya, Nijerya, Zimbabve, Zambiya ve Mısır) ve Afrika Birliği Komisyonu temsilcilerinin katılımı bekleniyor.

2021 yılında düzenlenen Üçüncü Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'nde kabul edilen 2022-2026 Ortak Eylem Planında “Barış, Güvenlik ve Yönetişim; Ticaret, Yatırım ve Sanayi; Eğitim, Bilim, Teknoloji ve Yenilik (BTİ) Becerileri” pek çok ortaklaşa ele alınmıştır. “Gençliğin ve kadının kalkınması; altyapı ve tarımın geliştirilmesi; sağlık sistemlerinin geliştirilmesi” başlıkları altında belirlenen projeler.

Zirvede alınan kararların ve ortak projelerin hayata geçirilmesi için çalışmalar sürüyor. Bu kapsamda 2 ve 3 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek üçüncü bakanlar düzeyinde inceleme konferansı kapsamında, 2021 yılında İstanbul'da düzenlenen üçüncü Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'nde alınan kararların takibi “Ortak Plan”a dahil edilecek. Zirve sonrasında kabul edilen 2022-2026 “Eylem Planı”nda, kayıtlı hedefler doğrultusunda kaydedilen ilerlemenin değerlendirilmesi ve Türkiye-Afrika ortaklığının güçlendirilmesi için alınabilecek önlemlerin tartışılması bekleniyor.

İki belge kabul edilecek

Konferansın ardından “Ortak Açıklama” ve “Ortak Uygulama Raporu 2022-2024” başlıklı iki belgenin kabul edilmesi bekleniyor. Türkiye ve Afrika Birliği Komisyonu ilgili belgeleri ortaklaşa hazırlıyor.

Ortak Deklarasyonda, dördüncü Türkiye-Afrika Ortaklık Zirvesi'ne giden süreçte Türkiye-Afrika ilişkilerinin çeşitli yönlerden daha da geliştirilmesi ve derinleştirilmesi yönündeki karşılıklı iradenin altı çizilirken, Türkiye'yi ve Afrikalı ülkeleri etkileyen bölgesel, kıtasal ve uluslararası gelişmelere de değinildi. Açık.

Ortak Uygulama Raporu, 2022-2026 Ortak Eylem Planı'nda kaydedilen hedeflere yönelik olarak Türkiye'nin Afrika'da 2022-2024 döneminde yürüttüğü ikili ve çok taraflı faaliyetleri özetlemekte ve mevcut iş birliğinin daha etkin hale getirilmesine yönelik öneriler sunmaktadır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

romabet güncel giriş betgar güncel giriş