Pazartesi, Ekim 21

Anemi yaşlılarda ciddi sağlık sorunlarına yol açabilir

Hematoloji Uzmanı Doç. Dr. Soner Solmaz, yaşlılarda sık görülen kansızlık ve çözümleri hakkında bilgiler paylaştı. “Kansızlık, kanda kırmızı kan hücrelerinin veya hemoglobinin eksikliği ile karakterize bir durumdur ve yaşlı nüfusta sık görülen bir sağlık sorunudur” diyen Dr. genellikle bu nedenlerden birkaçının birleşiminden kaynaklanır.

Kansızlığın nedenlerinden birinin beslenme yetersizliği olduğunu belirten Dr. Solmaz, şunları söyledi: “Yetersiz demir içeren gıdaların tüketilmesi veya demir emilimini etkileyen sindirim sistemi sorunları demir eksikliği anemisine yol açabilir. Bu durum özellikle diyet kısıtlamaları olan veya demir emilimini etkileyen gastrointestinal sorunları olan yaşlı bireylerde yaygındır. Et, balık ve süt ürünlerinde bulunan B12 vitamininin yetersiz alımı veya emilimini engelleyen koşullar B12 eksikliği anemisine neden olabilir” dedi.

“Kronik hastalıklar da kansızlığa neden olabiliyor”

Solmaz, kronik böbrek hastalığının, kırmızı kan hücresi üretimini uyaran bir hormonun yetersiz üretimine neden olarak anemiye katkıda bulunabileceğini söyledi. kan hücreleri. Uzun süreli ve özellikle tekrarlayan enfeksiyonlar ile yaygın olarak kullanılan ağrı kesiciler, antikoagülanlar ve bazı antibiyotiklerin yan etki olarak anemiye katkıda bulunduğunu sözlerine ekledi.

“Menopoz döneminde de anemi artabilir.”

Doktor, kan hücrelerinin üretildiği kemik iliğini etkileyen durumların anemiye neden olabileceğine dikkat çekiyor. Solmaz, şunları söyledi: “Yaşla birlikte görülme sıklığı ciddi oranda artan miyelodisplastik sendrom (MDS) veya lösemi, kırmızı kan hücrelerinin üretimini etkileyen bozukluklara örnektir. Mide ülseri, kolon hastalığı veya mide/bağırsak kanseri gibi durumlardan kaynaklanan kronik mide/bağırsak kanaması zamanla anemiye neden olabilir. “Ayrıca kadınlarda menopoz döneminde meydana gelen hormonal değişiklikler de anemiyi artırabiliyor” dedi.

Bireylerin yaşlandıkça kırmızı kan hücresi üretiminde doğal bir azalma olduğunu, bu durumun yaşlıları kansızlığa daha duyarlı hale getirdiğini vurgulayan Dr. Solmaz, genetik faktörlerin de anemiyi etkilediğini anlattı.

Aneminin genellikle yorgunluk, halsizlik gibi belirtilerle kendini gösterdiğini vurgulayan Dr. Solmaz, enerji seviyesindeki azalmanın fiziksel aktiviteyi ve yorgunluk döngüsünü artırdığını söyledi. Yaşlı yetişkinlerde anemi ile bilişsel gerileme arasında bir bağlantı olduğunu belirten Dr. Solmaz, “Aneminin ele alınması aynı zamanda bilişsel gerilemenin engellenmesine veya yavaşlatılmasına ve demans risklerinin azaltılmasına da yardımcı olabilir” dedi. “Ayrıca bağışıklık sistemini zayıflatan anemi, daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir ve yaşam kalitesini düşürebilir” dedi.

“Düzenli kan testleri çok önemli”

Yaşlı yetişkinlerde anemiyi gidermek için düzenli taramanın önemini vurgulayan Dr. Colorfast

Özellikle kronik hastalığı olan veya beslenme yetersizliği öyküsü olan yaşlı bireyler için düzenli kontrollere kapsamlı kan testlerinin de eklenmesi gerektiğini söyledi. Dengeli, besin açısından zengin bir beslenme ve beslenme uzmanları tarafından hazırlanan kişiye özel beslenme planlarının anemiye karşı koruma sağlayabileceğini söyleyen Dr. Solmaz, altta yatan kronik hastalıkların etkin yönetiminin de anemiyi önlemek veya hafifletmek için önemli olduğunu söyledi.

Yaşamın ilerleyen dönemlerinde aneminin, kapsamlı ve proaktif sağlık stratejileri gerektiren çok yönlü bir sorun olduğunu vurgulayan Solmaz, şöyle konuştu: “Düzenli sağlık kontrolleri ve kan testleri, aneminin erken tespit edilmesine ve bu durumun daha etkili bir şekilde yönetilmesine yardımcı olabilir. “Nedenleri anlayarak, olası sonuçları tanıyarak ve zamanında müdahale ederek yaşlı nüfusun sağlığını ve yaşam kalitesini iyileştirmek için birlikte çalışabiliriz” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Antalya Haber