İngiltere Kralı III. Charles, Kenya’ya yaptığı resmi ziyarette, “eski İngiliz kolonisinde meydana gelen şiddet eylemlerinden” derin üzüntü duyduğunu ifade etti.
İngiltere Kralı III. Charles, Kenyalıların İngiliz sömürge yönetimine karşı bağımsızlık mücadeleleri sırasında maruz kaldıkları şiddet eylemleri nedeniyle “büyük üzüntü ve derin pişmanlık” hissettiğini söyledi.
Ancak dört günlük resmi ziyaretinin ilk gününde Charles, hayatta kalan Kenyalı sömürgeci insan hakları grupları tarafından çağrıda bulunulduğu üzere, “eski Britanya kolonisindeki korkunç ve haksız şiddet eylemleri” nedeniyle kamuoyu önünde özür dilemedi.
Charles, Kenya Devlet Başkanı William Ruto’nun ev sahipliğinde düzenlenen devlet ziyafetinde yaptığı konuşmada şunları söyledi: “Geçmişin yanlışları acı ve pişmanlık kaynağıdır. Kurtuluş için acı dolu bir mücadele veren Kenyalılara karşı acımasız ve adaletsiz şiddet eylemleri yaşandı. bağımsızlık ve egemenliktir ve bunun hiçbir mazereti olamaz…” dedi.
Kenya’da bazıları, Kral Charles’ın doğrudan özür dilemesini ve işkence, cinayet ve Britanya’nın elindeki toprakların çoğunun kamulaştırılması da dahil olmak üzere sömürge dönemindeki ihlaller için tazminat ödemesini talep ediyor.
Kenya İnsan Hakları Komisyonu’nun (KHRC) tahminlerine göre, 1952 ile 1960 yılları arasında Kenya’nın merkezindeki Mau Mau isyanı sırasında yaklaşık 90.000 Kenyalı öldürüldü veya sakatlandı ve 160.000 kişi gözaltına alındı.
İngiltere daha önce bu ihlallerden duyduğu üzüntüyü dile getirmiş ve 2013 yılında yalnızca 20 milyon pound (24 milyon dolar) tazminat ödemeyi kabul etmişti.
Ruto konuşmasında Charles’ı “ortak deneyimin karanlık alanlarında kalan rahatsız edici gerçeklere ışık tutma cesareti ve istekliliği” nedeniyle de övdü.
Ayrıca Ruto şunları söyledi: “Sömürgecilerin Afrikalıların egemenlik ve özyönetim mücadelesine karşı tepkisi acımasız ve korkunçtu.” dedi.
Ancak Kenyalı lider şunları söyledi: “Sömürge yönetiminin Afrikalılara yaşattığı ölüm, yaralanma ve acıları telafi etmek için çaba sarf edilirken, tam tazminatın sağlanması için çok daha fazlasının yapılması gerekiyor.” Sözleriyle Kral Charles’tan tam bir özür beklediğini ima etti.
Buckingham Sarayı’ndan ziyaret öncesinde yapılan açıklamada, Charles’ın ziyareti sırasında “İngiltere ve Kenya’nın ortak tarihinin acı verici yönlerini” kabul edeceği belirtildi.
Pek çok kişiye göre 1963 yılında bağımsızlığını kazanan Kenya’da İngiliz sömürgeciliğinin etkileri bugün de devam ediyor.