Pazartesi, Ekim 21

Noel ve yılbaşı kutlamaları nereden geliyor, ikisinin arasındaki fark nedir?

Yılbaşı ile Noel tatili arasındaki fark her yıl Türkiye’de bazı tartışmalara neden oluyor. Peki yılbaşı gecesi ile Noel arasındaki fark nedir? Dünyanın her yerinde kutlanan bu bayramlar nereden geliyor?

REKLAM

Dünyanın birçok ülkesinde Hıristiyanlar Noel’i 24 Aralık’ı 25 Aralık’a bağlayan gece kutluyorlar. Yılbaşı ile Noel tatili arasındaki fark her yıl Türkiye’de bazı tartışmalara neden oluyor.

Gregoryen takviminin başlangıcını simgeleyen yılbaşı kutlamaları, kapanış tarihleri ​​nedeniyle sıklıkla Noel kutlamalarıyla karıştırılıyor.

Peki yılbaşı gecesi ile Noel arasındaki fark nedir? Dünyanın her yerinde kutlanan bu bayramlar nereden geliyor? İşte Noel ve Yeni Yıl arasındaki fark hakkında bilmeniz gerekenler.

Noel’in temeli nerede?

Noel her yıl 25 Aralık’ta kutlanır. Kutlamalar 24 Aralık Noel Arifesinde başlıyor ve bazı ülkelerde 26 Aralık akşamına kadar devam ediyor.

Noel, Hıristiyanlarca “Mesih Kurtarıcı” olarak kabul edilen İsa Mesih’in doğum gününün geleneksel olarak kutlandığı bayramdır.

Ermeni Kilisesi gibi bazı Doğu Ortodoks Hıristiyanları, Jülyen takviminde 25 Aralık’a denk gelen 6 Ocak’ta Noel’i kutlarlar.

Noel’in temeli, eski çağlardan beri kutlanan pagan ve Roma kış tatilleri olan Yule ve Saturnalia bayramlarıdır.

Roma İmparatorluğu döneminde Hıristiyanlar, yerel halkın bu dini daha kolay benimseyebilmesi için pagan bayramlarını dini bayramlar olarak kutlamaya başladılar. Aslında İsa Mesih’in doğum tarihi kesin olarak dini ve tarihi kaynaklarda bilinmemektedir.

Bugün Noel, Hıristiyan olmayanlar tarafından bile kutlanan, dini ilkelerden yoksun ve hediye alışverişine odaklanan evrensel bir bayram haline geldi.

Bu değişimin en belirgin simgelerinden biri de “Noel Baba” figürüdür.

“Noel Baba” kimdir ve nereden geliyor?

“Noel Baba” 24 Aralık gecesi evlere gizlice giren ve çocuklara hediyeler bırakan efsanevi bir figürdür. Günümüzde kırmızı takım elbiseli, gri saçlı, beyaz sakallı sevimli bir kişi olarak tasvir ediliyor.

Sinterklaas’ın “Noel Baba” efsanesinden Piskopos Nikola hakkındaki Hollanda hikayesine dayanmaktadır.

“Noel Baba”nın yıl içinde “yaramazlık yapmamış” çocuklara hediye getirmesi geleneği, İskandinav mitolojisindeki tanrı Odin’den gelmektedir.

Yılbaşı kutlamalarının kökeni nedir?

Yeni yılı karşılamak için yeni yıl kutlamaları yapılıyor. Bu gelenek M.Ö. 46 yılında Roma İmparatorluğu’nun en önemli liderlerinden Julius Caesar tarafından başlatılmıştır.

Dünyada en yaygın olarak kullanılan Gregoryen takviminde yeni yılın ilk günü Ocak ayının ilk günü olarak belirlendi.

Her alanda yeni bir başlangıcı simgeleyen yılbaşı, dünyanın birçok ülkesinde farklı gelenek ve etkinliklerle kutlanıyor. Hepsinin ortak amacı önümüzdeki yılın bolluk ve şans getirmesini ummaktır.

31 Aralık’ı 1 Ocak’a bağlayan gece kutlanan yılbaşı ve Noel, temelde birbirinden farklıdır. Ancak iki tatilin birbirine yakın olması nedeniyle, Türkiye gibi Noel kültürüne yabancı olan ülkelerde sıklıkla karıştırılıyor.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Antalya Haber