OECD üyeleri arasında istihdam oranının en düşük olduğu ülkedir. Türkiye aynı zamanda işgücüne katılım oranının en düşük olduğu üçüncü ülkedir. Türkiye işsizlikte en yüksek rakamı hedefliyor.
Türk ekonomisi, Cumhurbaşkanlığı seçiminin ardından Hazine ve Maliye Bakanlığı’nda Mehmet Şimşek’in görev yapmasıyla “rasyonel” zemine dönmeye çalışıyor. Bu politikaların etkilerini yansıtan veriler henüz oldukça sınırlı ve Bakan Şimşek’e göre “zaman alıyor”. Türkiye için şu anki veriler pek parlak değil. Türkiye, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü (OECD) üyeleri arasında istihdam oranının en düşük olduğu ülkedir. Türkiye aynı zamanda işgücüne katılım oranının en düşük olduğu üçüncü ülkedir. Türkiye işsizlikte en yüksek rakamı hedefliyor.
Türkiye istihdam, işsizlik ve işgücüne katılım oranları açısından OECD ve AB üyeleri arasında nerede yer alıyor?
İstihdam açısından son sırada
OECD verilerine göre Türkiye’de 2023 yılının ikinci çeyreğinde 15-64 yaş arası istihdamın oranı yüzde 53,6 oldu. Bu oran OECD’de %70,1; AB’de bu oran %70,5’tir. Tüm üyeler arasında Türkiye son sırada yer alıyor.
İlk sırada yüzde 84,7 ile İzlanda yer alırken onu yüzde 82,5 ile Hollanda ve yüzde 80,7 ile İsviçre takip ediyor.
Almanya’da istihdam oranı yüzde 77,5 iken Fransa’da yüzde 68,5 oldu.
İşgücüne katılımda sondan üçüncü
Türkiye, işgücüne katılım oranı açısından OECD üyesi ülkeler arasında sondan üçüncü sırada yer alıyor. Türkiye’de 2023 yılının ikinci çeyreğinde işgücüne katılma oranı yüzde 53,3 oldu. Bu oran AB’de %57,9; OECD’de bu oran %60,9’du.
İstihdamda olduğu gibi, işgücüne katılım oranı da en yüksek sırasıyla İzlanda (%75,4), %63,6 ile İngiltere, %62,6 ile ABD ve %61,6 ile Almanya’da gerçekleşti.
İşgücüne katılımın Türkiye’den düşük olduğu ülkeler ise İtalya (%49,8) ve Yunanistan (%52,4) oldu.
İşsizlik zirveye ulaşıyor
Ağustos 2023 itibarıyla işsizlik oranının en yüksek olduğu ülkeler İspanya (%11,5), Yunanistan (%10,9) ve Kolombiya (%9,5) oldu. Türkiye bu ülkelerden sonra yüzde 92 ile dördüncü sırada yer alıyor.
OECD’de ortalama işsizlik oranı %5,9 iken OECD’de bu oran %4,8’dir.
İşsizliğin en düşük olduğu ülke yüzde 2,4 ile Güney Kore oldu. Almanya’da yüzde 3 olan işsizlik oranı Fransa’da yüzde 7,3 oldu.
OECD’nin Türkiye verileri Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) açıkladığı resmi verilere dayanıyor.
AK Parti, 12 Haziran 2011 seçim beyannamesinde açıklanan 2023 ekonomik hedeflerinin oldukça gerisinde kaldı. Şimşek yönetimindeki ekonomi yönetimi, başta faizler olmak üzere ciddi politika değişikliklerini beraberinde getirdi.