Cuma, Eylül 20

Dünya Sağlık Örgütü: Korunmasız cinsel ilişkiye giren ergenlerin oranı artıyor

Varlık düzeyi düşük ailelerin çocuklarında, cinsel ilişki sırasında prezervatif veya doğum kontrol hapı kullanma oranının, varlıklı ailelerin çocuklarına göre daha düşük olduğu görüldü.

REKLAM

Dünya Sağlık Örgütü’nün (WHO) “Okul Çağındaki Çocuklarda Sağlık Davranışları” (HBSC) raporuna göre, cinsel açıdan aktif ergenler arasında kondom kullanım oranı 2014-2014 yılları arasında %70’ten %61’e çıkacak. Kızlar arasında %. 2022. %63’ten %57’ye düştü.

Prezervatif kullanımında endişe verici bir düşüş olduğunu söyleyen DSÖ, cinsel yolla bulaşan hastalıklar ve istenmeyen gebelik riskinin arttığı konusunda uyarıda bulundu.

DSÖ’nün Avrupa ofisi tarafından hazırlanan rapor, 2014 ile 2022 yılları arasında 42 ülke ve bölgede 15 yaş ve üzeri 242.000’den fazla ergen üzerinde yapılan bir anket çalışması olarak yayınlandı.

Rapor, korunmasız cinsel ilişkiden kaynaklanan hastalıkların yüksek oranda görülmesinde, cinsel sağlık eğitimi de dahil olmak üzere yaşa uygun cinsellik eğitimi ve doğum kontrol yöntemlerine erişim konusunda önemli eksiklikleri ortaya koyuyor.

DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Henri Kluge, “Raporun bulguları korkutucu olsa da şaşırtıcı değil” dedi.

Kluge, birçok ülkede kapsamlı, yaşa uygun cinsellik eğitiminin ihmal edildiğini söyledi.[Cinsel eğitimin] Son yıllarda, var olduğu yerlerde cinsel davranışı teşvik ettiği iddia ediliyor. [cinsel eğitimler] Giderek daha fazla saldırıya uğruyor. Ancak gençlere doğru bilgiyi doğru zamanda sağlamak, sorumlu davranış ve seçimlerle bağlantılı en iyi sağlık sonuçlarına yol açacaktır” dedi.

Dr. Kluge dikkat çekti. .

Sosyoekonomik cinsel sağlık davranışlarını da inceleyen rapor, cinsel ilişki sırasında prezervatif veya doğum kontrol hapı kullanma oranının, refah seviyesi düşük ailelerin çocukları arasında, zengin ailelerin çocuklarına göre daha düşük olduğunu ortaya çıkardı.

Raporun verilerine göre ergenlerin yaklaşık üçte biri (%30) son cinsel ilişkilerinde ne kondom ne de doğum kontrol hapı kullandığını bildirdi. Bu oranın 2018 yılından bu yana neredeyse hiç değişmediği belirtildi.

Cinsel ilişki sırasında doğum kontrol hapı kullanımının da 2014-2022 yılları arasında nispeten sabit kaldığı kaydedildi. 15 yaşındakilerin yalnızca %26’sı son cinsel ilişkilerinde doğum kontrol hapı kullandığını bildirdi.

Kapsamlı bir cinsel eğitime ihtiyaç var

Raporun bulguları gençlere kapsamlı cinsel sağlık eğitimi ve kaynakları sağlamanın önemini vurguluyor. İrlanda’dan 16 yaşındaki Eabha şunları söyledi: “Gençler olarak cinsel sağlıkla ilgili doğru bilgilere erişebilmemiz hayati önem taşıyor. “Bilinçli kararlar alabilmemiz ve kendimizi koruyabilmemiz için rızadan doğum kontrolüne kadar her şeyi kapsayan eğitime ihtiyacımız var” dedi.

Raporun baş yazarı İrlanda’daki Galway Üniversitesi’nden Dr. Andras Költö, “Kapsamlı cinsel eğitim, [ergenlerin] İnsanların seks hakkında bilinçli kararlar vermelerini sağlamanın anahtarı. Ancak eğitim bilginin ötesine geçmelidir. “Gençlerin rıza, yakın ilişkiler, cinsiyet kimliği ve cinsel yönelim gibi konuları tartışabilecekleri alanlara ihtiyacı var” dedi.

Politikacılara ve eğitimcilere eylem çağrısı

DSÖ Avrupa Bölge Ofisi politika yapıcıları, eğitimcileri ve sağlık çalışanlarını ergenlerin cinsel sağlığına öncelik vermeye çağırdı. Çağrıda cinsellik eğitimine yatırım yapılması, cinsel sağlık hizmetlerine erişimin artırılması ve farkındalığın artırılması için açık diyaloğun teşvik edilmesi çağrısında bulunuldu.

Dr Kluge, şunları söyledi: “Doğru zamanda doğru bilginin yanı sıra, doğru zamanda doğru sağlık ve cinsel sağlık ve üreme sağlığı hakları da esastır. “Ergenleri, cinsel sağlıkları hakkında bilinçli kararlar vermelerini sağlayarak geliştirebiliriz” dedi.

DSÖ Avrupa Bölge Ofisi işbirliğiyle yürütülen araştırmada Avrupa, Orta Asya ve Kanada’da 220.000’den fazla genci kapsayan 11, 13 ve 15 yaşlarındaki ergenlerin sağlık davranışları incelendi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu
Antalya Haber
meritking casibom giriş