Perşembe, Eylül 19

BOTAŞ ile TotalEnergies arasında 10 yıllık LNG anlaşması imzalandı

Pipelines and Petrol Transport Inc. (BOTAŞ) ile TotalEnergies arasındaki LNG anlaşmasının imza töreni, ABD’nin Houston kentinde düzenlenen Gastech 2024 enerji forumunda gerçekleştirildi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, enerji ithalatına bağımlı bir ülke olarak enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesinin, Türkiye’yi ve vatandaşlarını yakın piyasadaki gelişmelerden korumak için önemli stratejilerden biri olduğunu söyledi.

Temel hedeflerden birinin doğalgaz ve diğer enerji kaynaklarının farklı kaynaklardan temini olduğunu belirten Bayraktar, bu hedef doğrultusunda uzun yıllardır yürütülen bir altyapı yatırım sürecinin bulunduğunun altını çizdi.

Hedefin gazın sadece boru hatlarıyla değil LNG olarak da gemilerle tedarik edilmesi olduğunu belirten Bayraktar, şöyle konuştu: “Bu konuda yaptığımız yatırımlarla bugün Türkiye’nin yıllık gaz ihtiyacının yarısını sıvılaştırılmış halde rahatlıkla satın alabiliyoruz. biçim.” dedi.

Türkiye’ye 16 milyar metreküp civarında LNG teslim edilecek

Daha önce spot bazda yapılan LNG alımlarının uzun vadeli anlaşmalara yayıldığını vurgulayan Bayraktar, şöyle konuştu: “TotalEnergies ile yaptığımız anlaşma 10 yılı kapsıyor. Yaklaşık 1,6 milyar metreküp doğalgazın teslimatını kapsıyor. 2027’den başlayarak 10 yıl boyunca her yıl Türkiye’ye 16 LNG kargosu. Yani bu 16 milyar metreküplük bir anlaşma.” bilgilerini paylaştı.

Bayraktar, anlaşmanın son derece esnek ve rekabetçi koşullar sağladığının altını çizerek, uzun vadede Türkiye’de gazın daha ucuz hale getirilmesi hedefine önemli katkı sağlayacağını kaydetti.

“Rekabetçi şartlarda gaz tedariki için çalışmaya devam edeceğiz”

Yapılan altyapı yatırımlarıyla Türkiye’nin ihtiyacı olan 50 milyar metreküpten fazla gazı satın alabildiğini belirten Bayraktar, ülkenin kendi üretimi dahilindeki yaklaşık girdi kapasitesinin, mevcut gaz boru hatlarının ve tedarik anlaşmalarının kolaylıkla karşılanabildiğini anlattı. 80 milyar metreküpü karşılıyor.

Bakan Bayraktar, Türkiye’nin 50-55 milyar metreküp tüketimle Avrupa’nın dördüncü büyük doğalgaz pazarı olduğunu belirterek, şunları kaydetti:

“Geriye kalan kısmını da Avrupa’daki müşterilere ihraç edebilecek noktadayız. Türkiye’deki farklı kaynaklardan gelen gazları karıştırarak bir “Türk harmanı” oluşturuyoruz. Artık bu karışımı başta Avrupa ülkeleri olmak üzere müşterilerimize sunabiliyoruz. Güneydoğu Avrupa’dan gaz ihtiyacı duyuyoruz. “Şu anda bu gazı küçük miktarlarda Bulgaristan, Romanya ve Macaristan’a ihraç ediyoruz. İnşallah Türkiye ve BOTAŞ gibi daha büyük miktarlarda bunu başaracağız” dedi.

BOTAŞ ile TotalEnergies arasında 10 yıllık LNG anlaşması imzalandı

Shell ile de anlaşma sağlandı

Mevcut gaz boru hatlarına ilişkin sözleşmeleri yenileme sürecini de sürdürdüklerini anlatan Bayraktar, şöyle konuştu: “Gazı en ucuz kaynaktan, en rekabetçi şartlarda temin etmek için çalışmaya devam edeceğiz.” dedi.

BOTAŞ, mayıs ayında ABD’li şirket ExxonMobil ile yıllık 2,5 milyon ton (yaklaşık 3,2 milyar metreküp) kapasiteye sahip 10 yıllık bir anlaşma imzaladı. Bu ayın başlarında Shell ile 2027’den başlamak üzere 10 yıl boyunca yıllık 4 milyar metreküp LNG tedariki konusunda anlaşmaya varıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

deneme bonusu
Antalya Haber
meritking casibom giriş