Salı, Ekim 15

TÜRK-İŞ Başkanı Atalay: Ülkeyi yönetenlerin aklı başına gelmeli

DİSK, TÜRK-İŞ ve HAK-İŞ adlı üç sendikanın düzenlediği ortak basın toplantısında 10 talepten oluşan liste açıklandı. TÜRK-İŞ Başkanı Atalay, Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’i eleştirdi.

REKLAM

Türkiye Sendikalar Konfederasyonu (TÜRK-İŞ), Türkiye Devrimci Sendikalar Konfederasyonu (DİSK) ve Hak Sendikaları Konfederasyonu (HAK-İŞ), Salı günü TÜRK-İŞ genel merkezinde ortak basın toplantısı düzenledi.

Asgari ücrete zam yapılmaması nedeniyle düzenlenen basın toplantısında konuşan Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) verilerini gerçeklikten uzak değerlendirdi.

Emekli maaşlarının ve asgari ücretin yetersiz olduğuna dikkat çeken Atalay, şunları söyledi: “10 bin lirayla, 17 bin lirayla bırakın bir ayı, bir hafta bile hayatta kalma ihtimali yok. Resim net. Piyasalarda fiyatlar belli. İşçi olarak, emekli olarak. ve işsiziz, artık gücümüz kalmadı. TÜİK’in açıkladığı rakamlar gerçekçidir.” “Bulamıyoruz, piyasalara uymuyorlar” değerlendirmesini yaptı.

Hükümeti de eleştiren Atalay, “Ülkeyi yönetenler ve bakanlar dahil herkesin aklını başına toplaması ve makul taleplerimize cevap vermesi gerekiyor.”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in Habertürk’te katıldığı programda “Türkiye’de asgari ücret düşük değil” Açıklamalarını eleştiren Atalay, şunları söyledi: “Asgari ücretin hala yüksek olduğunu söylemek ayıptır, ayıptır. Kemeri sıkın, faizi artırın, vergileri artırın, bahşişlerden vergi nasıl toplanacağını görün. Bu yetkileri onlara verselerdi. Önceki Maliye Bakanı olsaydı aynı bakanlığı yapardı.”

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Arslan, özel sektördeki duruma değinerek, “Özel sektörde pek çok şirket 3 vardiya çalışıyor. Peki işçi hareketinin tablosu nasıl? Büyümeye rağmen işsizliğin payı düşüyor. Milli gelirde ücretlilerin payı azalıyor, burada bir terslik var.” dedi.

DİSK Başkanı Arzu Çerkezoğlu, enflasyonun nedeninin sabit gelirli çalışanlar olmadığını vurguladı.

Asgari ücrette artış olması gerektiğini belirten Çerkezoğlu, üç iş kuruluşunun 10 maddeden oluşan ortak talep beyanını açıkladı.

  1. Vergi mevzuatı: 2002 yılında brüt asgari ücret asgari ücretin 17 katıydı. Bugün 5 kat azaldı. Yıllık 1,5 aylık maaşını vergi olarak ödüyor. İşçinin aldığı net miktar azalır ve refahı azalır. Vergi sistemi gelir adaleti gözetilerek yeniden tasarlanmalıdır.
  2. Enflasyonla mücadele: Ücretleri düşük tutarak bunu başarmak mümkün değil. İşçi, memur ve emeklilerin maaşları TÜİK hesaplamalarına göre artırılıyor. Gerçek enflasyon ile açıklanan enflasyon arasında büyük fark var. Artışlar ücretlere yansımadan önce elektrik fiyatlarında yüzde 38 oranında artış yaşandı.
  3. Asgari ücret: Acilen arttırılması lazım. Çalışanların neredeyse yarısı asgari ücret düzeyinde ücret alıyor. İstisnai olması gereken asgari ücret artık ortalama ücret haline geldi. Ülkedeki yüksek enflasyonun nedeni, düşük gelirli işçilerin değil, sermayenin sonsuz kâr hırsıdır. Enflasyonun düşürülmesi için işçilerden fedakarlık bekleyemeyiz.
  4. Kamu sektöründe ücret dengesizliği: Kamu sektöründe ücret farkı zirvede. Kamu sektöründeki ücret eşitsizliği durdurulmalı.
  5. emekliler: En düşük emekli maaşı asgari ücret seviyesinde olmalıdır. Milyonlarca emekli asgari ücretin çok altında aylık maaş alıyor. Emeklilik hesaplanırken büyüme tamamen dikkate alınmalıdır.
  6. Birlikorganizasyon: Mevzuatımızdaki hükümlere rağmen sendikalı işçilerin toplu işten çıkarılmasından kaçınılmalıdır.
  7. Taşeron işçiliği: 5564 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin uygulama kapsamına girmeyen taşeron işçiler. 696’nın acilen işe alınması gerekiyor. Bu işçiler kadrolu kadroya alınmalı ve kamudaki taşeronluk statülerine son verilmelidir.
  8. Kurtarmak: Tasarruf tedbirleri adı altında işçinin emeği karşılığında hak ettiği maaşın kesilmesi, sosyal haklarının kısılması kabul edilemez.
  9. mesleki hastalıklar: İnsan onuruna yakışır iş için meslek hastalıklarını azaltan, çalışma koşullarını iyileştiren bir sistemin oluşturulması gerekmektedir.
  10. Ayrımcılık: Çalışma hayatında ayrımcılığa son verilmelidir.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Özgür Özel de partisinin Salı günkü grup toplantısında asgari ücret ve emekli maaşlarının artırılması çağrısında bulundu.

Özel, yapılmayan zamlara karşı vatandaşlardan saat 21.00’de ışıkların açılıp kapatılması için harekete geçmeleri yönünde çağrıda bulundu.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Antalya Haber
meritking